Kom med til bioblitz på Den Skæve Bane og oplev den unikke natur

Bioblitz handler om at registrere så mange arter som muligt inden for et bestemt geografisk område i en afgrænset periode. Den 4. juni kan interesserede prøve det langs Den Skæve Bane. (Foto: Billund Kommune)
dato

Er du vild med natur, planter og alt hvad der kribler og krabler, eller vil du gerne bare have en sjov oplevelse i naturen? Så kom med til bioblitz i Frodeslund Plantage, hvor vi langs den nedlagte jernbaneforbindelse Den Skæve Bane skal registrere så mange arter som muligt – både planter og dyr.

Den 4. juni inviteres alle interesserede med til bioblitz, hvor vi på to timer skal registrere så mange arter som muligt langs Den Skæve Bane, som både fra et kulturhistorisk og naturmæssigt perspektiv er yderst interessant.

Jernbanen løb fra Randers til Esbjerg og stod færdig i 1920. Den fik sit tilnavn, fordi den gik skråt ned gennem Jylland, men i 1971 ophørte persontrafikken. Derfor er der med tiden opstået en unik jernbanenatur, da området har ligget urørt hen i mange år.

I 2021 overtog Billund Kommune sammen med Vejen, Varde og Esbjerg Kommuner Den Skæve Bane på strækningen mellem Grindsted og Bramming, og året efter startede et tværkommunalt projekt om at etablere en sammenhængende sti på hele den oprindelige strækning fra Randers til Bramming.

På strækningen gennem Frodeslund Plantage er der planer om at bevare de gamle jernbaneskinner og etablere skinnecykler. Derfor giver det god mening at få kortlagt naturen langs Den Skæve Bane, forklarer Peter Borgen, der er afdelingsleder i Trafik-, Park og Natur i Billund Kommune.

”Det er et unikt naturområde, og vi har en klar forventning om, at der er mange forskellige arter langs Den Skæve Bane. Med idéen om at etablere skinnecykler, giver det derfor rigtig god mening at få kortlagt, hvad der findes af arter i området, så vi kan passe på dem, og så vi ved mere om, hvilke naturoplevelser man vil kunne få langs strækningen. Så jeg håber, at rigtig mange har lyst til at være med,” siger Peter Borgen.

Biologer står klar til at hjælpe
For at deltage i bioblitzen er det ikke nødvendigt at vide en masse om insekter eller planter. Billund Kommunes dygtige biologer hjælper med at artsbestemme og registrere alle fund.  

 ”Vores biologer elsker at fortælle og lære fra sig, så der er rigtig gode muligheder for at lære vores lokale dyr og planter bedre at kende. Når vi har kendskab til naturen, er vi også mere tilbøjelige til at passe på den,” fortæller Peter Borgen.

Alle fund fra bioblitzen registreres i den nationale artsportal. Derfor opfordres alle til at downloade appen ”Arter – Indberetning” til deres smartphones på forhånd.

Hent appen ”Arter – Indberetning” til iPhone https://apps.apple.com/us/app/arter-indberetning/id1558137646?ign-itscg=30200&ign-itsct=apps_box_badge

Hent appen ”Arter – Indberetning” til Android https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.mst.arter&pcampaignid=pcampaignidMKT-Other-global-all-co-prtnr-py-PartBadge-Mar2515-1

Praktiske oplysninger

Hvornår: 4. juni kl. 18.30-21.00.
Hvor: Tingvejen 394, Grindsted. (Skydebanens parkeringsplads bag flisværket).

Alle er velkomne, og undervejs vil der være en lille forfriskning.

Tilmelding er ikke nødvendig.

Program

Kl. 18.30: Vi mødes på p-pladsen og går sammen hen til Den Skæve Bane
Kl. 18.45: Bioblitzen starter
Kl. 20.45: Afrunding og status på bioblitzen

Kilde: Billund Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.